Al Doilea Război Mondial în 3 cărți inedite

Recomandări Nov 15, 2021


  În decursul timpului, cel de-al Doilea Război Mondial a reprezentat un subiect abordat de numeroși scriitori. Dintre toate creațiile pe care le-am citit pe această temă, au existat câteva care m-au marcat, nu doar prin abordarea aparte a scriitorilor sau complexitatea personajelor, ci și prin emoțiile pe care le-am simțit odată cu protagoniștii: suspans, teamă, entuziasm - toate laolaltă. Mai jos vei găsi, așadar, 3 cărți inedite care îți vor prezenta “altfel” cel de-al Doilea Război Mondial:

1.  Hoțul de cărți de Markus Suzak (2005)

  Best-seller internațional, tradus în 63 limbi și vândut în peste 16 milioane de exemplare, “Hoțul de cărți” este, fără îndoială, una dintre cele mai apreciate cărți care abordează cel de-al Doilea Război Mondial și Holocaustul prin ochii unei ființe inocente.

  Acțiunea este plasată în 1939, în Germania. Cartea debutează cu călătoria orfanei Liesel Meminger și a fratelui său mai mic, Werner Meminger, care merg cu trenul spre Molching, un mic oraș, în care erau așteptați de o familie socială. Tatăl copiiilor murise, iar mama urma să fie reținută de naziști, pe motiv că ar fi comunistă. Pe drum, Werner moare. Prima ei întâlnire cu o carte a fost la înmormântarea fratelui ei, când a furat cartea groparului, căzută pe neobservate în zăpadă. Liesel își continuă călătoria.

Ajunsă la Hans și Rosa, părinții adoptivi, Liesel nu este prea încântată de comportamentul acestora. Pe parcurs, însă, fata se apropie în mod deosebit de Hans. Bărbatul o învață să citească și parcurg împreună “Manualul Groparului”. Mai târziu, când orașul organizează o ardere de cărți pentru a celebra ziua lui Hitler, Liesel fură o altă carte din flăcări. Iar apoi fură o carte din biblioteca doamnei Rosa Hermann, soția primarului. Și apoi o face din nou. Și din nou. Până devine un obicei.

Astfel începe povestea despre dragostea nemărginită față de citit, într-o perioadă în care cărțile erau interzise. Suferința lui Lisel este pusă în comparație cu celelalte evenimente care au loc în afara vieții ei și consecințele celui de-al Doilea Război Mondial și al Holocaustului. Dacă vrei să fi și tu martorul acestei povești emoționante, te invităm să citești cartea.

În anul 2013, Hoțul de Cărți a fost ecranizat într-o producție sub regia lui Brian Percival. La 8 ani de la lansare, filmul încă se bucură de aprecierea publicului.

2.  Băiatul cu pijamale în dungi de John Boyne (2006)


   Este una dintre cele mai apreciate cărți pe această temă. Abordează povestea emoționantă a lui Bruno, un băiețel de 9 ani. După ce tatăl său este vizitat de însuși Adolf Hitler, el primește funcția de comandant într-un lagăr de concentrare, astfel că întreaga familie este nevoită să se mute departe de oraș. Noua locuință se află în mijlocul pustietății, iar Bruno se simte singur, ducând dorul vechilor săi prieteni. Mânat de curiozitate, decide să inspecteze împrejurările casei. Într-o zi, descoperă un lagăr îngrădit cu sârmă ghimpată, unde toți oamenii poartă pijamale în dungi. Acolo îl întâlnește pe Shmuel, un prizonier de vârsta lui. Nu după mult timp, copiii leagă o prietenie puternică. De aici, toată povestea ia o întorsătură neașteptată. Dacă vrei să aflii deznodământul, te invităm să citești cartea.

   “Băiatul cu Pijamale în Dungi” s-a vândut în întreaga lume în peste 2,5 milioane exemplare. În anul 2008, romanul a fost ecranizat într-o producție de succes (cu Vera Farmiga, David Thewlis și Asa Butterfield).

“O poveste extraordinară despre prietenie și ororile războiului văzute prin ochii a doi băieței… Talent literar crud, la cel mai înalt nivel! Vrem mai mult!’ (Irish Independent - despre “Băiatul cu pijamale în dungi”).

3.  Jurnalul Annei Frank de Anne Frank (1947)


  “Jurnalul Annei Frank” a fost tradus în 65 de limbi și vândut în peste 30 milioane de exemplare.

  “Jurnalul Annei Frank” conține însemnările Annei Frank, o fetiță evreică din Amesterdam. Alături de familia și prietenii săi, Anne a stat ascunsă doi ani (între 6 iulie 1942 și 4 august 1944) de teama depirtării în lagăr. Aceștia au stat într-o ascunzătoare pregătită din timp, aflată în niște camere ascunse ale firmei patronate de tatăl său. În august 1944, Anne și ceilalți șapte locatari sunt arestați și deportați spre Auschwitz. Unicul supraviețuitor este Otto Frank, tatăl fetei, cel care, totodată, a făcut cunoscută povestea Annei. Acesta a publicat jurnalul la 3 ani de la moartea fiicei sale.

"De ce se cheltuiesc zilnic milioane pentru război și niciun cent pentru medicină, pentru artiști, pentru săraci?"(Citat din "Jurnalul Annei Frank")

Sper că recomandările mele ți-au fost de folos! Spor la citit! :)

Articol reazlizat de Grigore Alice

Poze de Grigore Alice

Articol editat de Covrig Izabela

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.