Acțiune climatică

Walk the Global Walk May 28, 2021

În prezent, întreg mapamondul se confruntă cu consecințele încălzirii globale. Acestea sunt reprezentate atât de topirea ghețarilor, ce duce la creșterea nivelelor marilor și oceanelor, cât și de efectul de seră din majoritatea țărilor. Dar cât de afectat este oare mediul?

Principalul factor care influențează încălzirea globală este poluarea cu un grad ridicat ce se formează în urma activității umane în perioada industrializării ce a dus la emisii de dioxid de carbon ca urmare a arderii combustibililor fosili pentru transporturi, încălzire, climatizare, producerea curentului electric în termocentrale și în industrie. Creșterea emisiilor de CO2 este agravată de defrișări, care se datorează tot activității omului, defrișări care reduc cantitatea de CO2 absorbită de plante.

Efectele încălzirii globale sunt prezente în atmosferă și se manifestă prin creșterea vaporizației, a precipitațiilor și a numărului furtunilor. Creșterea precipitațiilor poate duce la intensificarea eroziunii în unele zone, de exemplu în Africa, ceea de poate duce chiar la deșertificare, sau la favorizarea creșterii vegetației în zonele aride.

Încălzirea globală face dezastre și în cazul hidrosferei, observațiile din satelit indicând o reducere treptată a suprafețelor calotelor polare. Vârsta medie a ghețurilor arctice a scăzut în perioada 1988 - 2005 de la 6 la 3 ani, iar grosimea medie a ghețurilor a scăzut cu 40 % în perioada 1993 - 1997 față de perioada 1958 - 1976. Și în Antarctica apar fenomene de topire, desprinderea ghețurilor de pe șelful Antarcticii a crescut în ultimul deceniu cu 75 %.

O bucată mare de gheaţă s-a desprins din ultima banchiză de dimensiuni considerabile rămasă în Arctica, iar unul din efectele încălzirii globale este creșterea nivelului mării, efect care are două cauze, pe de-o parte creșterea volumului apei prin dilatare în urma încălzirii, pe de altă parte adaosul de apă provenit din topirea ghețurilor din calotele polare și ghețarii tereștri. Dizolvarea în oceane a CO2 suplimentar din atmosferă, presupus de origine antropică, a dus la scăderea pH-ului apei de la suprafața oceanelor, adică la acidifierea lor, ceea ce duce la distrugerea în masă a culturilor de corali și la dispariția unor specii de pești.

Așadar, dacă datele prezentate mai sus ți se par la fel de îngrijorătoare ca mie, ia măsuri! Ai grijă de planeta pe care o avem pentru că, așa cum spune și mai sus, There is no planet B

Iar dacă vrei să citești mai multe te invit aici și aici.

Articol realizat în cadrul proiectului Walk the Global Walk

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.