2020: Lucruri de făcut și de văzut în București

Locuri prin București Dec 7, 2020

Cred că suntem cu toții de acord că anul ăsta a fost un an ciudat și neplăcut. Având în vedere cât de mult s-a schimbat lumea în ultimele luni și cât de greu este să ne simțim normal în ea, un lucru pe care îl putem face este să încercăm să cunoaștem mai bine locul în care trăim.

Bucureștiul e un oraș eclectic, unde sunt înghesuite epoci întregi unele în altele, elegante, dar în ruine. Ca în vestimentația high end, se pare că punearea împreună a unor piese care nu se asortează deloc poate să dea un rezultat cu adevărat fascinant. La fiecare pas așteaptă câte ceva nou.

Cum să te bucuri de orașul tău într-o pandemie mondială care ne-a separat de obiceiurile noastre de până acum?

1.Fă un tur al Bucureștiului.

În cazul în care nu știi de unde să începi, un tur organizat este o alegere perfectă pentru a vedea o bucățică din București, cu tot cu informații despre fiecare loc pe lângă care treci.

Trip Advisor are o selecție de astfel de tururi pentru cei dornici să iasă din casă și să cutreiere orașul pe jos. Două care mi-au atras atenția sunt:

Bucharest Sights and Bites. Cu măsurile de igienă și siguranță abrobate de World Travel and Tourism Counsil, acest tur te trece prin istoria Bucureștiului prin gusturile locale pentru ca, în jumătate de zi, să îți umpli și capul și stomacul.

Walking Tour of Alternative Bucharest. În trei ore și jumătate poți vedea partea artistică a orașului tău: street art, galerii de artă și spații de design unde creativitatea este pusă pe primul loc în modelarea viitorului acestei metropole.

Sau, dacă preferi să te plimbi de unul singur, fără o destinație anume, astea sunt câteva dintre locurile mele preferate:

Străzile cu nume de capitale. Zona dintre Bulevardul Aviatorilor, Piața Victoriei și Calea Dorobanți, unde fiecare stradă are numele unei capitale din lume, este un loc liniștit și frumos, plin cu tot felul de clădiri, pe care merită să îl vezi. Pe lângă asta, pentru amatorii de muzee, pe strada Londra este Muzeul Național al Hărților, unde poți vedea o colecție superbă de hărți, dar fără să treci cu vederea clădirea care le găzduiește, cu vitralii și tavane pictate.

Parcul Grădina Icoanei. Poate e o chestie nostalgică pentru mine, dar Grădina Icoanei și străduțele din jur mă fac să mă simt la locul meu în București.

Calea Victoriei. Fețele care decorează ramele ferestrelor te privesc de la locul lor, înghesuite între clădiri moderne. Poți să te plimbi pe străduțe, sau poți să te oprești la una dintre micile patiserii sau gelaterii care acoperă strada.

2.Apropo de patiserii și gelaterii, gustă orașul prin zecile de restaurante pe care le are!

Suntem într-o pandemie, ceea ce înseamnă că mâncatul în oraș nu e la fel, iar asta dăunează multora dintre restaurantele noastre favorite. Totuși, există un mod de a le ajuta și de a ne bucura de gustul familiar al mâncărurilor care ne plac, chiar dacă acasă: take-away. Multe dintre restaurantele din București fie au un pick-up point sau colaborează cu o companie care să transporte mâncarea la ușa ta. Patiseriile au cozi lungi la ușă, de unde, cu mănuși și măști și mult dezinfectant, dau cutii cu dulciuri clienților fideli.

Astea sunt câteva dintre restaurantele și patiseriile pe care le recomand din toată inima:

Energiea, strada Ion Brezoianu 4. Momentan, cei de la Energiea au și o terasă încălzită unde poți rămâne să mănânci (în compania unor pisici foarte drăguțe), dar cu numărul crescând de cazuri de Covid-19, nu se știe cât timp o să fie posibil asta, așa că au și delivery. Meniul este excelent, cu mâncăruri clasice ca burgerii, dar și chestii mai neașteptate, ca steakul de conopidă cu piure de linte roșie și rodie, care, apropo, este minunat.

Kan Pai, strada George Călinescu 49. Unul dintre cele mai faine locuri cu mâncare japoneză unde am fost. Recomand supele: o supă miso caldă, cu fructe de mare, ar fi numai bună să te încălzească iarna asta. Au take-away și delivery, iar comenzile se pot face la numărul lor de telefon.

Simbio, strada Negustori 26. Brunch? Ăsta e locul perfect, recunoscut pentru clătitele lor cu ricotta. Au take-away și delivery, și un mic magazin online, unde poți cumpăra sosuri, dressinguri sau dulcețuri la borcan, ca să le ai în cămară.

French Revolution, strada Constantin Esarcu 1/Bulevardul Aviatorilor 8A. Cele mai bune eclere din București. Serios. Au take-away, așa că, dacă se întâmplă să te plimbi prin zonă, oprește-te pentru unul sau două sau trei. Poți să optezi pentru o cutie cu mini eclere sau să îți alegi din variantele mari. Caramel sărat, Paris Brest, lămâie și busuioc sau pur și simplu ciocolată neagră, toate aromele sunt incredibile!

Mazilique Studio, strada Făinari 5. Cei de la Mazilique au pick-up pointul la adresa lor, dar îți pot aduce mâncarea acasă pentru 15-30 de lei. Meniul se schimbă în fiecare săptămână și se livrează miercurea, iar vinerea au specialități de weekend.

3.Muzee

Bucureștiul este plin de muzee mici și mari, iar în perioada asta sunt o alternativa excelentă pentru ieșirile în oraș.

Muzeul Theodor Pallady, strada Spătarului 22. În Casa Melik, cea mai veche casă din București, este expusă colecția de artă a soților Răut, prieteni și admiratori ai artistului Theodor Pallady. Pe lângă picturile și lucrările de grafică ale acestuia, poți vedea și pictură europeană, sculpură antică greco-romană, egipteană și indiană, piese de mobilier de epocă și ceramică orientală.

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, Strada Vasile Alecsandri 16. Colecția soților Storck conține sculpturi, picturi, desene în tuș și cărbune, pasteluri și acuarele, dar și medalii și farfurii de bronz, monede vechi și icoane.

Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Șoseaua Pavel D. Kiseleff 1. Un muzeu pe care îl știe toată lumea, dar care rămâna unul dintre muzeele mele preferate. Expoziția permanentă ocupă mare parte din spațiul vizitabil și este organizat tematic, iar în perioada 10 octombrie 2020 - 13 iunie 2021, muzeul găzduiește o expoziție temporară de reptile.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, strada Londra 39. L-am menționat și mai devreme, dar cred că merită să intru puțin în detaliu, pentru că este un muzeu care merită vizitat măcar odată. Patrimoniul său constă în peste 1000 de lucrări datând din secolul XVI până în secolul XX: hărți ale continentelor, ale cerului și planuri ale orașelor. Clădirea muzeului este o casă din anii '20, care combină stilul gotic cu influențe mediteraneene, iar tavanele camerelor și ferestrele sunt pictate cu elemente de astronomie și mitologie și variate reprezentări cartografice.

Sper că lista asta te-a inspirat măcar puțin să ieși din casă (purtând mască și repectând regulile de distanțare fizică, logic) și să vezi orașul, pentru că acum, când străzile sunt goale și e greu să găsești ceva de făcut, e momentul perfect să explorezi.

Tags

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.